Frica de singurătate

Atunci când frica de orice fel, pune stăpânire pe tine, pe mintea ta și pe viața ta, nu mai ești rațional, iei decizii pripite și nu mai petreci timp în raționalul tău, cântărind cu atenție rezultatul. Faci orice ca să îți stabilești o rutină, în zona ta de confort, și orice acțiune care ar avea loc în afară în acelei zone, o refuzi categoric, sau îți găsești scuze pentru a nu o face. Când frica este prezentă în viața ta, nu mai relaționezi cu oamenii, îți este frică de lucruri noi și eviți cu orice chip, noul și necunoscutul.

Suntem supuși doctrinei, că a fi singur este ceva absolut terifiant, că nu vom fi capabili să avem pace sau fericire atâta vreme cât vom trăi singuri. Această doctrină este foarte periculoasă și este în contradicție totală cu ceea ce ne învață Iisus. El a spus că înainte de orice, trebuie să îl iubim pe Domnul Dumnezeul nostru din toată inima noastră, din tot cugetul nostru, din tot sufletul nostru. Niciodată nu a menționat că pentru a avea pace, trebuie să fii căsătorit. Acest lucru ne îndeamnă la concluzia, că scopul nostru este acela de a-L căuta și a-L găsi pe Dumnezeu și a-i dedica Lui toată viața noastră, iar El se va ocupa de toate celelalte detali.

 După ce am fost supusă și eu acestei doctrine, am fost de acord să mă căsătoresc, chiar dacă, în adâncul inimii mele, știam că nu este persoana pe care mi-am dorit-o toată viața mea. Drept consecință, după foarte puțin timp, relația dintre noi s-a răcit atât de tare încât, după foarte puțin timp, aproape nimic nu ne mai lega. Din acest motiv, decizia divorțului a venit cu atâta ușurință din partea amândurora.

Este foarte important să te lași înconjurat de oameni care cunosc cuvântul lui Dumnezeu, care sunt familiarizați cu ceea ce îi este Lui plăcut, care să te poată îndruma și pot fi de încredere, atunci când ești în fața unei decizii atât de permanente și de serioase precum căsătoria.

Nu îngădui fricii de moment să aibă repercursiuni asupra întregii tale vieți. Gândește-te ce magnitudine poate avea o decizie proastă luată la momentul nepotrivit. 

Frica de singurătate nu are o bază reală, totul se petrece în mintea ta. Este lipsa lui Dumnezeu din viața ta care te face să crezi că ai nevoie de cineva care să te completeze, te face să crezi că tu nu ești suficient, că tu nu ai destulă valoare ca să fii luat în seamă, că nu ai suficiente aptitudini ca să fi cineva, orice țel sau scop este prea departe pentru tine și preferi să te complaci într-o viață mediocră care nu îți aduce satisfacție de niciun fel. Se vede, cu ochiul liber, că acesta nu este altceva decât un atac din partea dușmanului nostru care nu vine decât să fure, să distrugă și să ucidă ceea ce noi și Dumnezeu creăm și construim. Căci Dumnezeu nu ne-a dat spirit de frică, ci putere, dragoste, și o minte lucidă. De ce acționezi ghidat de frică?

În Biblie este scris că frica este opusul credinței, cu alte cuvinte atunci când îți este teamă nu ai încredere în puterea lui Dumnezeu. Atunci când te lași copleșit de frică, îi slujești dumnezeului fricii, iar pentru mine asta înseamnă război. Un război care deja s-a încheiat la Golgota pe cruce. Câștigătorul este Isus Cristos din Nazaret pe care eu îl urmez.

Unul dintre motivele pentru care te lași copleșit de frică este pentru că nu ai petrecut timp descoperind calitățile pe care Dumnezeu Ia pus în tine. Tot timpul ai avut pe cineva lângă tine care ți-a eclipsat valoarea și în favoarea căreia a lăsat praful să se depună peste calitățile tale.  Nu ai învestit în talentul pe care știi că îl ai de când te-ai născut, ci ai îngăduit să se dizolve, să se dilueze, astfel încât acum, trebuie să o iei din nou de la capăt pentru a-l pune în valoare.

Un alt motiv pentru care frica deține teritoriu legal în viața ta, este acela că, ai ales să dai atenție factorilor externi, precum părerea celorlalți, situația financiară, sau mediul din care provi. Procedând astfel, ai minimizat puterea lui Dumnezeu crezând că acei factori externi sunt mai puternici decât însuși creatorul Universului. Mai mare este Cel ce trăiește în mine decât cel din lumea aceasta, aceasta este garanția pe care Dumnezeu ne-o oferă, și anume că El trăiește în interiorul nostru. Cum poate să îți mai fie frică atunci când știi că însuși creatorul Universului este cu tine, cine mai poate fi împotriva ta, când aliatul tău, numărul unu, este cel Atotputernic căruia i se închină toată lumea.

Dacă îți vei îngădui să treci peste frica de la nivel mental, care este cu tine de atâta timp și dacă vei avea curajul să te arunci în ”singurătate”, vei începe să descoperi că nu e chiar așa de rău să cari tu sacoșele, că parcarea se poate face și din mai multe manevre fără ca cineva să se frustreze lângă tine, sau că nu se adună chiar atât de mult gunoi încât să nu poți să îl duci tu. 

Atunci când alegi să fii cu o persoană, trebuie să fie o decizie foarte bine cântărită, pentru că este vorba despre tot restul vieții tale. Astfel de decizii nu se pot lua la repezeală. Probabilitatea ca persoană pe care ai ales-o doar din frica de a nu fi singur, să fie cea potrivită este extrem de mică. Atât de mică încât nu merita riscul. Lasă-l pe Dumnezeu să facă alegerea. 

 Când eu am acceptat că motivul pentru care intram într-o relație cu cineva era pentru că nu vroiam să mă confrunt cu o parte din mine, o greutate imensă mi s-a ridicat de pe umeri. Am înțeles, că, cauza pentru care nu eram împlinită eram eu și nesiguranța în mine însămi. Motivată de Dumnezeu, am decis ies din relația în care eram, să îmi schimb țara de domiciliu, și să o ia de la capăt, încercând să rămân fidelă lui Dumnezeu, să am răbdare în perioada în care El mă modelează, mă formează, și să mă conformez cu totul voinței și planului planului Lui pentru viața mea. 

 Poți elimina frica din viața ta astfel:

  •  Implică-l pe Dumnezeu și vorbește despre frica ta

    Rugăciunea funcționează Cel mai bine atunci când disperarea este maximă.  Depinzând de nivelul tău de disperare, începe să îi vorbești lui Dumnezeu despre frica ta de a fi singur.  Spune-i sincer toate motivele pentru care te tot implici în relații care nu duc niciodată nicăieri,  despre cum ai trecut de 30 de ani și în timp ce toți prietenii tăi au deja câte un copil sau doi, tu încă ești singur, fără nicio perspectivă despre viitorul tău, despre cum ai făcut tot ce ți-a stat ție în putere ca relația în care ești să funcționeze, dar totul se întoarce împotriva ta, despre cum tu ești mereu personajul negativ, ești mereu drenat de energie, iar atunci când te prezinți în fața Lui, El nu mai are din ce să lucreze, despre cum eviți să te mai întâlnești cu anumite persoane, sătul fiind întrebarea ”cât mai ai de gând să fii cu acea persoană, nu vezi că nu duce nicăieri relația asta?”, ”tu nu ai de gând să faci copii?”, etc. Spune-i, spune-i tot, El deja știe tot dar așteaptă ca totul să vină din partea ta, El nu forțează lucrurile ci așteaptă ca totul să vină natural, din inimă.
  • Preia controlul asupra gândurilor tale

    Atunci când frica dăinuie în viața ta, cel mai greu lucru pe care poți să îl faci este să te avânți în schimbare. Fiecare celulă din tine va urla ”nu fă asta!”.  Frica este cea care te ține captiv, cea care ți-a paralizat abilitatea de a te mișca, cea care s-a pus între tine și destinul tău și cea pe care va trebui să o învingi, când vei prelua controlul asupra gândurilor și vieții tale. Când ești la limita disperării, cel mai bun lucru pe care poți să îl faci este să te avânți cu încredere spre Dumnezeu. Îți vei face mai mult rău gândindu-te la tot felul de scenarii, care se petrec doar la nivelul minții tale și nu au nici o legătură cu realitatea. Așa că, trage aer în piept, agață-te cu toată ființa ta de Dumnezeu, și aruncă-te. Se zice că la Bungee Jumping, odată ce te-ai urcat pe muchia de pe care urmează să sari, dacă nu te-ai aruncat în primele trei secunde, frica pune stăpânire pe tine și nu mai poți sări. Exact la fel este și cu frica de singurătate. Este un factor ireal, care se petrece la nivelul minții tale, și care te împiedică să sari în ceea ce poate fi cea mai mare binecuvântare a vieții tale, obediența față de Dumnezeu.
  • Raționalizează

    Acest lucru trebuie făcut cu toată sinceritatea față de tine însuți.  Răspunde sincer, care este factorul care te împinge spre dorința de a avea o relație? Merită sau nu să-ți împărți timpul, energia, banii și viața? Care este fundamentul pe baza căruia ți-ai creat imaginea despre ce înseamnă căsătoria și felul în care ar putea impacta viața ta? Care au fost sursele tale de inspirație? Căsătoria este un legământ veșnic (ține pentru totdeauna) și sfânt în fața lui Dumnezeu, nu este o glumă. Cineva a asemănat, casatoria cu un card bancar din care, dacă doar retragi numerar, la un moment dat va fi pe minus; pentru ca balanța să fie corectă, înainte de a face o retragere mai întâi trebuie să faci o depunere.  Înainte să crezi că ai nevoie neapărat de căsătorie pentru ca să fii împlinit, cercetează puțin subiectul, vorbește cu oameni căsătoriți, cere-le opinia și părerea despre ce înseamnă a fi casatorit, la ce au fost nevoiți să renunțe și ce au câștigat. După aceea, compară situația lor cu situația ta și vei avea doi factori care te vor ajuta să decizi dacă într-adevăr pentru a fi fericit ai nevoie să fii căsătorit. Relația implică sacrificiu, dăruire, implicare, răbdare, renunțare la sine. Dacă nu excelezi în aceste domenii, încă de pe acum, căsătoria poate fi cel mai mare dezastru din viața ta. Deci, întreabă-te sincer, care este adevăratul motiv pentru care vrei să fugi de singurătate. Pentru ce nu îți place să petreci timpul singur? Ce anume trebuie să completeze persoana de lângă tine? Căsătoria nu este tratament pentru singurătate, căsătoria expune singurătatea. Înainte de a face acest pas important, pentru a evita un dezastru de proporții, răspunde-ți singur. Raționalizează!

Ești copilul lui Dumnezeu! Ești iubit, apreciat, nu ești judecat, acesta este adevărul despre tine. Indiferent de ce se întâmplă acum în viața ta, ațintește-ți ochii pe Isus și ai încredere. Profită de fiecare perioadă prin care treci, nu îți polua mintea cu tot felul de gânduri, ești exact acolo unde trebuie să fi! Dumnezeu nu greșește, noi suntem cei ce greșim. Nimic nu este coincidență sau noroc, la Creatorul nostru nu există așa ceva.

Avăntă-te în singurătate și găsește comorile ascunse în ea!

Depășește frica! În Isus ești mai mult decât un învingător!

Acest articol este de fapt o mostră din cartea pe care am publicat-o de curând o poți găsi aici. Scrierea, editarea și publicarea ei, m-a impiedicat să postez în ultima vreme, dar a meritat, deoarece este un vis vechi, devenit realitate. Și este numai începutul, deoarece, aceasta publicare face parte dintr-un proiect mai mare, ce are ca scop răspândirea veștii celei bune. Mai sunt încă locuri libere în Împărăție, iar intrarea este liberă, așa că, eu caut modalități de a face cunoscut acest lucru.

Dacă tu, sau cineva pe care cunoșt, are nevoie de încurajare, trece printr-o perioada de singurătate, spune-i despre această carte, ți-o voi trimite gratuit, scrie-mi!
Folosește rubrica de comentarii, facebook sau instagram *ralucaralucaba.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.