Pe scurt

Am să vă zic o poveste.

Ca orice poveste, există un personaj pozitiv și unul negativ. Să facem deci cunoștință cu ele:

Personajul pozitiv este Dumnezeu. El a creat pământul, cerul și tot ce este între, sub, deasupra și în ele. De 7 ori a spus că ceea ce a creat “este bun”. Creația Lui supremă este omul; Adam – umanitate și Eva – viață, pe care L-a făcut după chipul și asemănarea Sa și l-a pus în grădina Edenului dându-i responsabilitatea de construi lumea după standardele Sale și de a o conduce în locul Lui. Caracteristica principală a lui Dumnezeu este iubirea.

Personajul negativ este Satana. El este creația lui Dumnezeu, denumit și Lucifer – “Purtătorul lumini”, care la un moment dat în existența sa de cel mai frumos înger, s-a răsculat împreună cu o treime din îngerii din cer împotriva Creatorului, cu gândul de a-l detrona și a-i lua locul. Nu a fost foarte isteț din partea lui deoarece în bătălia dată, el și toți îngerii lui au fost învinși și aruncați din cer pe pământ. Caracteristica principală a acestui personaj este ura extrema care o are pentru toata creatia lui Dumnezeu, in mod deosebit fata de om.

In Eden era un pom numit “Copacul cunoasterii binelui si raului” din care omului ii era interzis sa manance. Acest copac este de fapt o reprezentare a libertatii omului oferita de Dumnezeu, in a decide cum sa inceapa sa construiasca lumea in care traim. Sunt doua variante: prima varianta este ca omul sa aiba incredere in sablonul lui Dumnezeu si definitiile Lui despre bine si rau, sau a doua varianta sa devina independenti cu propriile definitii despre bine si rau. Consecinta celei de-a doua variante este moartea, deoarece omul ar intoarce spatele Creatorului vietii.

Desfasurarea actiunii

Sarpele, care este reprezentantul raului si care este o creatura in rebeliune cu Dumnezeu, vrea ca sa il corupa pe om (vezi introducerea, ura extrema pentru om) si a pus la cale un plan prin care a convins omul, printr-o reinterpretare a poruncii lui Dumnezeu, sa incalce de buna voie singura regula din Eden, atragand in consecinta moartea asupra sa si a urmasilor,urmasilor sai.

Evident, omul infectat acum, nu a mai fost eligibil sa traiasca in prezenta pura a lui Dumnezeu si a fost alungat din gradina Edenului, incepand sa se inmulteasca pe pamant. Numai ca umanitatea nascuta din omul corupt nu avea cum sa isi indeplineasca scopul initial, si anume de a fi o reflexie a Dumnezeului dupa imaginea caruia a fost creat, prin urmare, generatiile creau acum regate care umpleau pamantul cu violenta, cruzime, conflict si coruptie.

Dumnezeu este ranit profund si vazand ca oamenii se raneau pe ei insisi si distrugeau pamantul creat de El, a intervenit si a pus in aplicare planul prin care va restaura legatura dintre El si om. In ciuda rautatii umanitatii, El este hotarat sa o binecuvanteze si sa o salveze promitand un invingator care va infrange raul. Si asa incepe un lung sir de evenimente, ce implicau diferiti oameni alesi, cu diferite scopuri, care ar fi trebuit sa corecteze omul si sa il intoarca de pe caile corupte pe care o apucase.

Dumnezeu a ales un om si a facut cu acesta un legamant prin care a promis ca prin samanta lui, toate generatiile lumii vor avea parte de binecuvantarea Lui si ca le va face din nou eligibile pentru prezenta Lui si ca din aceasta familie va ridica un rege victorios care va curata inimile oamenilor de coruptie. Tot ce le-a cerut in schimb a fost sa il asculte si sa il iubeasca, explicatia fiind ca nu poti sa asculti fara sa iubesti si nici nu iubesti sincer daca nu asculti. In caz contrar, in loc de binecuvantari, asupra lor se vor abate blesteme ca foametea, plagi si exil. Omul nu s-a conformat la cererea lui Dumnezeu, si a suportat consecintele. Oricat a incercat, pur si simplu nu era capabil sa asculte si sa il iubeasca pe Dumnezeu, dar vestea buna este ca El avea deja planul pregatit, asa ca a intrat in scena un rege care isi avea puterea de la insusi Spiritul lui Dumnezeu si care transofrma toata creatia, reinstaurand pacea initiala, fara moarte si suferinta.

In faza asta, omul este condamnat la moarte, deoarece rasplata pacatului (coruptiei) este moartea.

Acest rege a trebuit sa sufere ca un sclav si moara de cea mai cruda si violenta moarte, care arata exact cat de crud a devenit omul, pentru a plati cautiunea pacatului umanitatii, a o elibera si a o reimpaca cu Creatorul. Dumnezeu isi trimite Spiritul asupra celor ce il urmeaza pe Isus (regele trimis de Dumnezeu) dandu-le putere sa raspandeasca iubirea si lumina acestuia in toata lumea, indemnandu-i sa lase in urma vechea umanitate si sa se alature oamenilor noi, cu inima transformata. Sub conducerea lui Isus, lumea corupta si infectata de pacat va fi distrusa si inlocuita cu una noua in care insusi Dumnezeu va locui din nou impreuna cu omul cel nou si purificat.

Morala:

Nu te increde in puterile tale, pentru ca traiesti intr-o lume corupta si oricat ai incerca sa te salvezi este pur si simplu imposibil. Ai incredere in cel care a demonstrat ca are capacitatea de a te salva.

Razboiul este castigat, moartea ta este deja platita. Ai bilet de intrare la VIP in cer, trebuie doar sa il ceri.

6 Comments Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.