Doamne dă…!

Practica rugăciunii, devine un subiect din ce în ce mai tabu. Cumva ne ținem departe de acest subiect în cercurile noastre de restrânse, deoarece, știm că ar trebui să o facem, dar nu vedem rezultatele, așa că, mai bine ne prefacem că tema nu există și ne ascundem după deget, în speranța că nu ne vede nimeni. În societatea modernă, nici nu se mai pune problema de așa ceva, iar în societatea creștină, de cele mai multe ori, rugăciunea este repetare a aceluiași text, care nu aduce cu sine cine știe ce beneficii și astfel se dezumflă impulsul de a acorda timp acestei practici.

”Doamne dă să…!” cam la asta se rezumă rugăciunea cea mai comună, pe care o știm cu toții, pe care am spus-o de atâtea ori și care se aude la orice pas; toată lumea o știe. Și mai trist, este că a ajuns să aibe și continuare: ”Doamne dă…nu mai da că am găsit și singur”. Cum să mai creadă cineva în puterea rugăciunii, cum să mai creadă cineva că Dumnezeu este real și că puterea Sa este aceeași astăzi ca și acum 3000 de ani, dacă la asta se rezumă conversațiile noastre cu Dumnezeu?

Acest adevăr trist trebuie desființat urgent, pentru că este un atac din partea dușmanului, care știe ce înseamnă când un copil a lui Dumnezeu se roagă. El știe că prin rugăciune autentică, deschidem cerurile, mutăm lucruri, schimbăm cursul evenimentelor, așa că și-a perfectionat tehnica pentru a ne ține departe de rugăciune. Bărbatul care nu se roagă este arogant, iar femeia care nu se roagă este arogantă. Cu alte cuvinte, considerăm că le știm pe toate și că nu avem nevoie de îndrumare. Refuzăm în mod categoric puterea Creatorului, încercând să devenim noi înșine atotputernici; asta suna a doctrina diavolului. Refuzul rugăciunii este aroganță și este strâns legată de suferință/durere/dezamăgire. Caută deci bine în inima ta și identifică exact ceea ce te împiedică să stai în genunchi în fața Creatorului tău.

Prin tradiție, apelăm la rugăciune atunci când problemele se acumulează, ne depașesc și nu mai avem alte soluții. Ne rugăm, dar pare a fi ineficient. De ce? Pentru că, în Cuvântul lui Dumnezeu ne este oferită formula corectă de rugăciune, dar, fiind dezinformați, alegem să credem că poate Dumnezeu nu ”funcționează”, sau că sunt povești de adormit copii a crede în puterea Lui și încercăm să rezolvăm singuri problema, scufundându-ne și mai adânc în depresie, stres, griji.

”Nu vă îngrijorați pentru nimic, ci, în orice lucru, aduceti cererile voastre la cunoștiința lui Dumnezeu prin rugăciuni și cereri cu mulțumiri. Filipeni 4:5”. În orice lucru, înseamnă în orice lucru, nu doar suferințe sau neajunsuri ci și decizii sau bucurii. Trebuie să învățăm ca rugăciunea este de fapt metoda prin care îi vorbim lui Dumnezeu despre situațiile noastre. Ne spune clar să nu venim în fața Lui cu nemulțumirea, neîmplinirea, dezamăgirea sau smiorcăiala ce s-au acumulat ani la rândul, ci să ne bazăm pe cuvântul Său, pe încrederea în El, în puterea dragostei ce ne-o poartă și prin care acționează întotdeauna. Trebuie să învățăm să Îl respectăm.

Rugăciunea este un dialog, nu un monolog. Deși am fost altfel învățați, totuși, momentele în care ne rugăm, ar trebuie să fie la fel ca și o conversație cu o persoană față în față; vorbim, ascultăm, vorbim, argumentăm, cerem opinia, ascultăm. Perioada de ascultare face diferența. Poate că Dumnezeu îți va cere să te îndepărtezi de ceva ce este periculos pentru tine, iar tu, neacordând timpul necesar ascultării, ratezi informația și te arunci în gura lupului, dând vina pe El pentru suferința ta. La fel ca și în relații, nu poți să înțelegi ce vrea cineva dacă nu asculți.

Rugăciunea este ca semnalul radio transmis prin undele Duhului Sfânt. Absolut orice cuvânt îndreptat spre cer, în rugăciune, ajunge indubitabil la urechile lui Dumnezeu. Însă, când prezentăm în fața Creatorului nostru, dorințele noastre, trebuie să avem în vedere faptul că, El are toate detaliile vieții noastre deja stabilite. Chiar dacă noi vrem mere, trebuie să avem încredere că perele stabilite de Domnul, au vitaminele de care avem nevoie și că El știe mai bine decât noi, așa că, trebuie să fim deschiși la ideea, că ceea ce cerem s-ar putea să nu fie necesar, si să avem încredere. Degeaba insistăm și ne supărăm ca un copil răsfățat, planul nu se schimbă, iar dacă noi rămânem inflexibili, vom suferi degeaba. Cuvântul lui Dumnezeu este Da și Amin!

Cum să te rogi eficient?

Intră în camera ta, (acel loc unde nimeni nu te deranjează, unde nu mai ești disponibil pentru nimeni altcineva în afară de Dumnezeu), închide ușa după tine (închide-ți telefonul sau orice altceva ar putea să te distragă, preia controlul asupra gândurilor tale, focusează-te pe Dumnezeu), ascunde-te câteva clipe și stai în fața Creatorului tău, în fața Tăticului tău; vorbește cu El, fi sigur că El te ascultă; apoi stai în prezența Sa; ascultă-L; savurează acele momente de comuniune.

Dacă nu ști cu ce să începi, mulțumește-i pentru acel mic moment de liniște, pentru casa în care trăiești, pentru că stomacul tău este plin și a fost așa în toată săptămâna care a trecut, pentru că atunci când vine seara, ai un pat curat în care să îți odihnești corpul. După, laudă-L, apreciază-i măiestria cu care a creat tot ce te înconjoară, admiră-i perfecțiunea, recunoaște-i autoritatea, la urma urmelor, El deține TOT, ale Lui sunt toate, create la standardele Sale. Vino apoi cu cererea ta; spune-i ce ai vrea, vorbește-i despre dorințele tale, planurile tale, părerea ta, întreabă-l care este părerea Lui; stai în liniște și ascultă. Mulțumește-i pentru că te-a ascultat, multumește-i că va ține cont de cerințele și părerea ta, roagă-l să iți ofere cuvintele, pentru a te ruga și mai efecient data viitoare. Planifică următoarea întâlnire. Lasă-te purtat de Spiritul Său.

Pe mine personal, mă ajută enorm muzica ascultată la căști, jogging-ul. Click aici pentru versiunea mea de rugăciune și intimiate cu Dumnezeu. Găsește tu acea modalitate care te teleportează în prezența lui Dumnezeu.

Ține minte că Dumnezeu este la fel ca o persoană, care are sentimente, vrea atenție, vrea relație cu tine nu religiozitatea ta. Abia așteaptă să audă vești din partea ta și adoră să fie invitat să își spună părerea în luarea deciziilor. Investește în relația asta, fi curios și caută-L! Crează circumstanțe prin care să petreci timp în rugăciune, în comuniune cu El. Nu te uita la societate, nu te lăsa influențat de factori externi, oamenii nu mai cred în El. Rugăciunea este eficientă, puternică și înmoaie inima lui Dumnezeu. Nu textele repetate fără sens, ci conversația ”Tată-fiu”, din inimă.

Roagă-te!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.